Markkinoiden myyntipaikat varataan usein jo seuraavalle vuodelle

-Markkinat alkavat aina myyntipaikkojen mittaamisella jo edellisenä päivänä, kertoo markkinapaikkavastaava Pekka Ketonen

Monipuolinen myyntitarjonta on myös Kuokkalankosken markkinoitten keskeistä ohjelmasisältöä. Joka vuosi myyjien määrä on lisääntynyt ja myyntipaikat ovat levinneet myös ns. arboretum-alueelle. Myös palautteet markkinamyyjiltä ovat yleensä olleet positiivisia, joskin sää voi joskus vaikeuttaa kaupankäyntiä.

- Joku on joskus valittanut sitä, että markkinoilla on niin paljon hyvää ohjelmaa, että ihmiset eivät ehdi riittävästi kierrellä torialueella. Mutta onhan se niin, että ilman hyvää ohjelmaa ja tunnelmaa ei olisi ostajia, kertoo Lempäälän Rotaryklubin pitkäaikainen markkinapaikkavastaava Pekka Ketonen.

Pienelle talkooporukalle markkinapaikkojen myynti ja organisointi on melkoinen urakka. Paikkojen myynti alkaa aina jo edellisillä markkinoilla. Useat varaavat paikan alustavasti jo silloin. Klubin toimesta lähetään alkukeväästä informaatiota ja tiedustelu aiemmin mukana olleille. Edellisen vuoden paikat pidetään huhtikuun loppuun, jonka jälkeen ne vapautetaan uusille tulijoille. Toisten myyjien suositukset ja puskaradio ovat parhaat markkinointikanavat.

- Käytännössä toinen kuhina alkaa pari viikkoa ennen markkinoita. Vielä mukaan haluavat kyselevät mahdollisista myyntipaikoista, ja aina muutoksiakin tulee, toteaa Ketonen.

Monipuoliset osastot

Myyjät ovat pääosin Lempäälästä ja Vesilahdesta sekä lähikunnista, mutta myös kauempaa on vakituisia myyjiä. On tietenkin markkinaherkkujen kuten lakun ja jäätelön myyjiä. Makkaraa ja muikkuja on tarjolla. Rotareiden omissa myyntipisteissä on kahvia ja vohveleita. Runsaasti on erilaisia käsin tehtyjä tuotteita nukenvaatteista koristeisiin ja kukka-asetelmiin. Informaation jakajia mm. ovat puolueet ja yhdistykset. Näkyvästi ovat esillä myös omakotiasumiseen liittyvät palvelut ja tuotteet turvaratkaisuista lasiterasseihin.

- Aiempaan verrattuna informaatiota jakavien ja palvelujen tarjoajien määrä on lisääntynyt. Vaatteiden myyjien määrä on sensijaan ollut vähenemään päin. Joitakin vuosia sitten oli T-paitojen myyjiä paistamassa kuvia paitojen rinnuksiin jopa 5 myyjää yhtä aikaa. Silloin sähköjohtojen sulakkeet paukkuivat aika usein, naurahtaa Pekka Ketonen.

Aamulla pystytysruuhka

Paikkojen merkkaus päällystetylle torialueelle tapahtuu kokeneen mittaustiimin voimin markkinapäivää edeltävänä iltana. Muille alueille on karttapohjaan merkityt paikat, joille myyjät ohjataan markkina-aamuna. Vastaanottotiimi on paikalla klo 7.stä alkaen.
- Kello kahdeksan maissa alkaa varsinainen show, kun torimyyjien autoja on kapeilla käytävillä ristiin rastiin. Me ohjaajat yritämme parhaamme mukaan saada järjestyksen pysymään. Myöhään tulevilla on havaittavissa pinnan kiristymistä, kun käytävät ovat olleet aiemmin tulleiden autoja täynnä, huokaa Ketonen.

Markkinapaikkojen hintataso on pysynyt kohtuullisena ja lähes muuttumattomana vuosien ajan. Vain joittenkin paraatipaikkojen hintatasoa on hieman korotettu.

- Meille on markkinamyyjiä ollut tulossa aina hyvin. Jonkinlaisena toiveena voisin esittää, että arboretum-alueelle voisimme ottaa lisää esimerkiksi pienehköjä erilaisten käsitöiden myyntipisteitä, mainostaa Pekka Ketonen lopuksi.

Teksti: Jorma Lehtinen
Kuva: Jorma Lehtinen