Tule paistamaan vohveleita!

Markkinavohvelien paistajat Heini Mäenpää (vas.), Seija Helminen, Kaarina Ketonen ja Hannele Hemminki

Perinteiset vohvelit on yksi suosituimpia tuotteita Markkinoilla. Paistotiimi on hoitanut urakkaansa sitkeästi vuosien ajan, mutta nyt tarvittaisiin apukäsiä paistamiseen. Ilmoittaudu mukaan esimerkiksi laittamalla viesti klubin presidentille. Palkkioksi saat hyvän mielen lisäksi ainakin liput Markkinatansseihin!

Kun Lempäälän Rotaryklubi 20 vuotta sitten alkoi vastata Kuokkalankosken markkinoitten järjestelyistä, haluttiin myös Mansikin Kammariin jotakin miljööseen sopivaa toimintaa. Mikäpä sopisi entiseen navettaan paremmin, kuin maitoisat vohvelit ja mansikkahillo. Klubin jäsenten puolisot ottivat heti idean omakseen ja ovat hoitaneet vohvelien paiston alusta alkaen.

- Minä olen ollut mukana vohveliporukassa 2000-luvun alusta, mutta homman vetäminen siirtyi minulle pikkuhiljaa noin 10 vuotta sitten. Meitä on ollut sellainen 5-10 puolison avainryhmä jo pitempään, mutta ehkä tänä suvena saadaan uusiakin mukaan, kertoo vohvelivastaava Heini Mäenpää.

Ennenkuin paistourakka markkinapäivänä voi alkaa, pitää ennakkoon hakea kasaan melkoinen määrä erilaista tavaraa. Ostoskärryihin kerätään pöytäliinoja, lautasliinoja, lautasia, haarukoita, veitsiä, mukeja, hilloa, munia, maitoa, vichyä, kermaviiliä, jauhoja, öljyä ja leivinjauhetta sekä tietysti kahvia, teetä, sokeria, mehuja ja muuta tarpeellista. Lisäksi pitää tietysti varmistella, että vohvelirautoja ja paistajia on riittävästi, essut on silitetty ja kaikki muu tarvittava rekvisiittä paistolastoista käsidesiin kasassa.

- Taikinan valmistaa tehokas tiimi, jota luotsaa Kaija Sipilä. Salainen resepti on hioutunut vuosi vuodelta entistä paremmaksi. Tärkeätä on taikinan paksuus ja tarttumattomuus sekä vohvelin rapeus. Markkinoita edeltävä “taikinailta” sujuu kuulemma rattoisasti hyvässä seurassa, Heini naurahtaa.

Gluteenittoman taikinan menekki on viime vuosina kasvanut. Tärkein uudistus lienee vuosia sitten siirtyminen taikinan pullottamiseen, mikä on helpottanut ja siistinyt huomattavasti taikinan annostelua paistettaessa.

Viime vuonna vohveleita myytiin päivän aikana nelisensataa - samaan aikaan on kuumana yleensä seitsemän rautaa. Taikinaa kuluu nelisenkymmentä litraa ja siihen tarvitaan mm. 120 kananmunaa. Hilloa menee vohveleiden mausteena toistakymmentä litraa.

- Vohvelit ovat niin haluttuja, että saamme painaa hommia hiki hatussa. Jos jossakin vaiheessa asiakkaat joutuvat hetken jonottamaan, niin makuelämys on kyllä pienen jonotuksen arvoinen. Hintakin on pysynyt jo koko euruoajan samana, joten ilo on molemminpuolinen. Tervetuloa maistamaan!, toivottaa Heini Mäenpää lopuksi.