Vaihto-oppilaana Australiassa

Linda Lammensalo Ulurun-vuoren huipulla

Hieman yli 10 kuukautta sitten pitkäaikainen haaveeni toteutui ja sain mahdollisuuden lähteä vaihto-oppilaaksi Australiaan. Saavuin uuteen kotikaupunkiini Coomaan viime heinäkuun lopulla, jossa paikalliset ottivat minut heti lämpimästi vastaan. Cooma on 8 000 asukkaan kaupunki, joka sijaitsee kaakkois- Australiassa New South Walesin osavaltiossa.

Minulla on ollut vaihtovuoteni aikana yhteensä kolme isäntäperhettä, joiden kanssa olen ollut hyvin onnekas. Olen tullut kaikkien perheenjäsenteni kanssa hyvin toimeen ja minulla on aina ollut oman ikäisiäni sisaruksia, joiden kanssa olen tullut tosi läheisiksi.

Melko pian tänne saavuttuani aloitin koulun paikallisessa High Schoolissa, jossa sain paremman tuntuman paikallisiin elämätapoihin ja ennen kaikkea luotua paljon kaverisuhteita. Olen tällä hetkellä 12. vuosiluokalla, mikä on täällä High Schoolin viimeinen vuosi. Koulu täällä poikkeaa jonkin verran suomalaisesta koulunkäynnistä. Täällä kaikki oppilaat mm. käyttävät koulupukua ja koululounasta ei ole vaan se pitää itse tuoda mukanaan kouluun.

Olen vuoteni aikana saanut mahdollisuuden matkustaa ympäri Australiaa melko paljon, nähden ja tutustuen tähän isoon mantereeseen vähän paremmin. Ensimmäisen isäntäperheeni kanssa pääsin retkeilemään kolmeksi viikoksi Keski-Australiaan. Matkan aikana pääsin näkemän todellista "outback" Australiaa vähän paremmin, sillä matkaa yhteen suuntaan oli reilut 2 000 kilometriä. Toisen isäntäperheeni kanssa pääsin viettämään paljon aikaa rannikolla ja Australian kuuluisilla rannoilla (mm. Bondi beach). Vuoden mittaan meillä on ollut paljon Rotareiden järjestämää ohjelmaa muiden vaihtareiden kanssa. Pääsimme mm. viikon mittaiselle surffausleirille, jonka aikana kaikki oppivat kukin enemmän tai vähemmän surffaamaan sekä lisäksi vesihiihtämään.

Vaihtovuoden yksi hienoimmista kokemuksista oli myös Rotareiden järjestämä kolmen viikon mittainen safari 39:n eri puolilta maailmaa tulevien vaihtareiden kanssa. Safarin aikana pääsimme tutustumaan Australian merkittävimpiin kaupunkeihin ja kuuluisimpiin nähtävyyksiin. Matkakohteina olivat mm. Canberra, Melbourne, Sydney, Adelaide, Alice Springs ja Cairns. Matkan varrella näimme myös monia muita uskomattomia paikkoja. Mieleenpainuvimpia niistä olivat Uluru (Ayers Rock), joka on 348 metriä korkea aboriginaalien pyhä vuori. Meillä kaikilla oli mahdollisuus kiivetä sen huipulle. Yksi mieleenpainuvimmista kokemuksistani oli laitesukeltaminen ja snorklaaminen Isolla valliriutalla (engl. Great Barrier Reef), joka on maailman suurin koralliriutta ja samalla yksi maailman 7 luonnon ihmeestä. Retken ohjelmaan kuului myös aivan uskomaton helikopterilento 12 apostolin (Twelve Apostols) yläpuolella. Kaksitoista apostolia on yksi Australian merkittävimmistä nähtävyyksistä ja sijaitsee kuuluisan Great Ocean Roadin varrella.

Kolmannen isäntäperheeni kanssa sain mahdollisuuden viettää viikon verran Sydneyssä, nähden ja tutustuen vähän paremmin sen nähtävyyksiin. Pääsin myös viettämään viikon kahden vaihto-oppilas-kaverini kanssa Tasmaniassa, joka on saari Manner- Australian alapuolella ja samalla yksi Australian kuudesta osavaltiosta. Yksi hienoimmista kokemuksistani siellä oli Bruny island risteily, joka vei meidät kolmeksi tunniksi avomerelle ihailemaan kauniita maisemia sekä paikallista merielämää. Näimme mm. satoja hylkeitä ja niiden elämää paikallisissa vesissä.

Elämä ja sopeutuminen vieraaseen kulttuurin ei aina ole ollut helppoa. Etenkin alussa totutteleminen vieraaseen kielen ja etenkin aussi- aksenttiin tuotti minulle vähän vaikeuksia. Kielitaitoni on kuitenkin parantunut huimasti, mistä olen todella kiitollinen. Olihan se yksi syy vaihtoon hakeutumisessani. Totutteleminen elämään uudessa kulttuurissa ja sen elämäntapoihin on välillä tuottanut hieman hankaluuksia, mutta en vaihtaisi sekuntiakaan pois vaihtovuodestani. Tunnen kasvaneeni paljon ihmisenä ja olen oppinut arvostamaan enemmän itsestäänselvyytenä pitämiäni asioita. Olen saanut vuoteni aikana paljon elinikäisiä ystäviä, joita minulle tulee varmasti kova ikävä. Vaihdostani on täällä enää reilu kuukausi jäljellä ja aika tuntuu vierivän kuin siivillä. Välillä mietin että juurihan minä tänne tulin ja muistelen kuinka kaikki oli alussa aivan uutta minulle. Tiedossa minulla on kuitenkin vielä uusia kokemuksia, joista aion nauttia täysin siemauksin. Vaihtovuoteni on avannut silmiäni niin monelle asialle ja opettanut minua monin eri tavoin. Se on ehdottomasti ollut tähänastisen elämäni paras vuosi, täynnä upeita elämyksiä ja kokemuksia, joista olen hyvin kiitollinen.

 

Linda Lammensalo

Lempäälän Rotaryklubin vuosivaihtari 2011-2012