Rotary rakentaa pysyvää muutosta globaalisti, paikallisissa yhteisöissä sekä rotareissa itsessään.

Lempäälän Rotaryklubin kahviteltalla Kirsti Torikka (vas.), Maija Kunnas sekä Kari ja Hannele Hemminki.

Rotary on 115 vuotias kansainvälinen palvelujärjestö, johon kuuluu yhteensä noin 1,4 miljoonaa rotaria ja rotaractoria, yhteensä noin 46000 klubissa. Rotarytoiminnan perusarvot: ystävyys, rehellisyys, moninaisuus, palvelu ja johtajuus antavat toiminnalle vankan perustan. Vaikka arvojemme tulkinnat eri kulttuureissa ja ajassa muuttuvat, perusta säilyy. Rotary on elämäntapa, jota kuvaa parhaiten Rotaryn motto: Palvelu itsekkyyden edelle.

Rotaryn kansainvälinen teema 2022.

Rotaryn toiminta tehdään rotaryklubeissa, joita Suomessa on 245. Yksi niistä on tänä vuonna 50 vuotta toiminut Lempäälän rotaryklubi, joka järjestää Kuokkalankosken markkinat nyt jo 24. kerran. Markkinoiden tuoton klubi käyttää nuorisovaihdon järjestämiseen. Markkinat ovat myös muuten Rotarylle tärkeät, rakennamme yhteistyötä ja yhteisöllisyyttä paikallisesti, saamme positiivista näkyvyyttä toiminnallemme sekä mahdollisesti uusia rotarytoiminnasta kiinnostuvia rotareita joukkoomme.

Rotaryssä alkanut rotaryvuosi 2022-2023 on historiallinen. Rotary Internationalin presidentti Jennifer Jones, Ontariosta Kanadasta on tehtävässään ensimmäinen nainen. Jenniferin ja koko Rotaryn teema alkaneelle rotaryvuodelle on Imagine Rotary. Tämän teeman kautta haluamme virkistää rotareita unelmoimaan paremmasta maailmasta ja käyttämään mielikuvitustaan löytääksemme alati muuttuvassa maailmassa uusia tapoja tehdä hyvää paikallisesti ja maailmanlaajuisesti. Rotary haluaa uudistua, mutta perinteitämme ja arvojamme kunnioittaen. Rotaryn on muutosten maailmassa uudistuttava. Rotaryklubien vahvistamisen painopisteet ovat monimuotoisuus, yhdenvertaisuus ja osallistaminen.

Rotary tunnetaan ehkä parhaiten juuri nuorisovaihdon pitkäaikaisena ja luotettavana järjestäjänä. Kahden vuoden koronatauon jälkeen tänä syksynä lähtee Suomesta vaihtoon eri puolille maailmaa noin 130 nuorta ja vastaava määrä ulkomaisia nuoria tulee Suomeen.

Vuodesta 1985 alkaen Rotary on PolioPlus-hankeella tehnyt työtä Polion hävittämiseksi. Työ jatkuu, edelleen rokotuksia tehdään Afrikassa, Pakistanissa ja Afganistanissa. Villin polioviruksen aiheuttamat sairastumiset ovat vuonna 2022 lisääntyneet Pakistanissa 11 tapaukseen. Afganistanissa on tänä vuonna löydetty yksi tapaus. WHO:n vuonna 2020 poliovapaaksi julistamassa Afrikassa löytyi Malawissa vuonna 2021 yksi sairastuminen. Rokotusten lisäksi tuetaan polion sairastaneiden kuntoutusta.

Sodan julmasi kohtelema Ukraina on Rotarysäätiön erityisenä kohteena sekä päättyneen että 1.7.2022 alkaneen rotaryvuoden aikana. Maailmanlaajuisesti Rotary on osoittanut varoja ukrainalaisten tukeen jo yli 15 MUSD, josta yli 4 MUSD katastrofirahastosta, käytettäväksi ruokaan, veteen, suojaan, lääkkeisiin ja vaatteisiin. Myös suomalaiset rotarit, klubit ja piirit ovat monin tavoin aktiivisesti mukana tässä työssä.

Rotaryn toimintamuotoihin on alkaneen kauden alusta tullut aikaisempien klubi-, ammatti-, nuoriso-, yhteiskunta- ja kansainvälisen palvelun lisäksi rauhan palvelu. Rauhan edistäminen on osa Rotaryn missiota. Rotarysäätiön keskittämisalueet tuottavat kukin osaltaan positiivista rauhaa. Rotarit pyrkivät mielekkäillä tavoilla kasvattamaan positiivista rauhaa yhteisöissään ja koko maailmassa.

Edellä mainittujen lisäksi Rotary on paljon muutakin, kuten: hyvän tekemistä monin tavoin lähellä ja kauempana, harrastusryhmiä, ystävyysvaihtoa, ammatillista ja sosiaalista kehittymistä. Jennifer Jonesin sanoin: ”…ainoat rajoitteet vaikuttavuudessamme ovat mielikuvituksemme esteet.”

Onnittelen Lempäälä rotaryklubia sekä klubin saavuttamasta 50 vuoden iästä että erityisesti uutterasta työstä Kuokkalankosken markkinoiden järjestämisessä. Toivotan sekä klubin rotareille että muulle markkinaväelle mitä parhainta markkinahumua!

Imagine Rotary!

Esa Mäkinen

Kuvernööri
Rotarypiiri 1390

Piirikuvernööri Esa Mäkinen ja puoliso Päivi.