Rotary toimii maailmanlaajuisesti, vaikuttaa paikallisesti

Joona Koivisto ja Marika Sarlin Lempäälän Rotaryklubista lahjoittivat edelliselle Tangokuningattarelle Pirita Niemenmaalle markkinataulun.

Rotary on eettiseltä pohjalta toimiva 1,2 miljoonan jäsenen kansainvälinen palvelujärjestö, joka toimii yli 200 maassa. Toiminnan perustana ovat paikalliset rotaryklubit, jotka kutsuvat aktiivisia ihmisiä tekemään hyvää niin omalla paikkakunnallaan kuin maailmanlaajuisestikin. Suomessa rotaryklubeja on 250, niistä yksi täällä Lempäälässä.

Rotary tunnetaan ehkä parhaiten maailmanlaajuisesta nuorisovaihdosta ja nuorten johtajien RYLA-koulutuksesta.

Rotary on paljon muutakin.

Rotary on kerännyt rahaa ja tehnyt työtä vuodesta 1985 PolioPlus-hankkeessa tavoitteenaan polion hävittäminen maailmasta. Tämä on mittavin yhteinen hankkeemme. Villiä poliovirusta tavataankin enää kahdessa maassa: Afganistanissa ja Pakistanissa.

Poliosta voi tulla toinen sairaus, joka saadaan hävitettyä maailmasta, mutta se vaatii rokotusten jatkamista vielä kaksi vuotta viimeisen todetun tartunnan jälkeen. Työtä siis on vielä jäljellä.

Rotarytoiminnan sydän on oma säätiömme, jonka kautta lahjoituksemme ohjataan perille. Avustustoimintaamme ohjataan ns. keskittämisalueiden kautta. Näitä ovat:

  • Rauhan rakentaminen ja konfliktien ehkäisy
  • Sairauksien ehkäisy ja hoito
  • Vesi, sanitaatio ja hygienia
  • Äidin ja lapsen terveys
  • Peruskoulutus sekä luku- ja kirjoitustaito
  • Yhteisön taloudellinen kehittäminen (mikrolainat)

Heinäkuun alusta alkaen rotarylla on uusi, seitsemäs keskittämisalue: ympäristö.

Vaikka olemme vuosikymmenten aikana toteuttaneet monenlaisia projekteja, joilla on ollut positiivisia ympäristövaikutuksia, osoittaa ympäristön ottaminen omaksi erilliseksi painopistealueekseen meidän rotareiden vahvaa tahtoa muuttaa maailmaa paremmaksi myös ja nimenomaan ympäristöasioissa. Serve to Change Lives. Palvele – muutat maailmaa. Se on kauden teemamme.

Ympäristöasiat näkyvät tänä kesänä paikallisestikin uusina aktiviteetteina.

Vesireppu

Rotarit ovat mukana valtakunnallisessa sinileväseurannassa. Viime kesänä seurantaa tehtiin rotareiden toimesta merialueilla, mutta tänä kesänä toiminta laajeni sisävesille. Rotarien ylläpitämiä havaintopaikkoja on tällä hetkellä yhteensä 177. Paikoista 129 on merellä ja 48 sisävesillä.
Meidän piirimme (Sisä-Suomi) havaintopaikat ovat: Iso-Lano, Valkjärvi ja Vesijärvi Hollolassa, Konnivesi ja Ruotsalainen Heinolassa, Päijänne Asikkalassa (3 havaintopaikkaa), Pyhäjärvi Lempäälässä, Näsijärvi Tampereella, Keurusselkä-Ukonselkä Mänttä-Vilppulassa, Toisvesi Virroilla ja Painonjärvi Valkeakoskella.

Vesireput ovat yksi konkreettinen tapa innostaa lapsia ja nuoria kiinnostumaan lähivesien tilasta. Rotarit hankkivat kouluille, partiolaisille tai muille nuorten harrasteryhmille vesireppuja. Vesirepun avulla voidaan tukea koulun opetussuunnitelman tavoitteita biologian, maantiedon ja kemian osalta. Pyrkimyksenä on saada oppilaat kiinnostumaan lähivesien ja Itämeren tilasta ja ympäristön suojelusta sekä pohtimaan omia valintojaan ja suhdetta luontoon.

Vesirepun avulla pystytään selvittämään veden happipitoisuutta, sameutta, sinilevätilannetta, näkösyvyyttä, lämpötilavaihtelua sekä fosfori- ja typpipitoisuutta.

Itämeripäivänä 26.8.21 asian puolesta tempaistaan valtakunnallisesti, myös rotarit ovat mukana tempauksessa.

 

Kesän lämmön helliessä toivotan teille mitä mielenkiintoisinta markkinapäivää!

 

Eila Parviainen

Kuvernööri
Rotarypiiri 1390