Rotary on kansainvälinen palvelujärjestö

Lempäälän Rotaryklubin kahviteltan vastaavat Kirsti Torikka, Maija Kunnas sekä Kari ja Hannele Hemminki.

Rotary on eettisellä pohjalla toimiva kansainvälinen palvelujärjestö, joka toimii yli 200 maassa – jäseniä sillä on yli 1,2 miljoonaa. Ympäri maailmaa toimii noin 35 000 klubia.

Suomessa ja Virossa on yhteensä 300 rotaryklubia ja rotareita niissä on yhteensä noin 10 300. Rotarytoiminnan perustana ovat paikalliset rotaryklubit, jotka kokoavat yhteen samanmielisiä vaikuttajia tekemään hyvää omalla paikkakunnallaan. Klubit kutsuvat jäsenikseen paikkakuntiensa ammattimiehiä ja -naisia. Klubeilla on säännölliset kokoontumisajat kerran viikossa tai kahdessa viikossa.

Rotary yhdistää maailman

Rotary tunnetaan hyvin maailmanlaajuisesta nuorisovaihdosta ja nuorten johtajien koulutuksesta. Lähes jokaisella suurehkolla paikkakunnalla Rotary järjestää vuosittain paikallisen nuoren vaihto-oppilasvuoden ja ottaa vastaan nuoren jostain päin maailmaa.

Kuokkalankosken markkinat tukee tätä vaihto-oppilastoimintaa. Myös tämän vuoden teema ’Rotary connects the world’ sopii tähän maailmanlaajuiseen vaihtoon, johon voi lähteä vuodeksi, kesäksi tai leirille.

Rotaryn näkyvin projekti on polion poistaminen maapallolta. Rotary on kerännyt rahaa ja tehnyt työtä vuodesta 1985 PolioPlus-hankkeessa. Tavoitteena on rokottaa kaikki maailman lapset poliota vastaan. Yhteistyökumppaneina tässä työssä ovat mm. Maailman terveysjärjestö WHO, Rotary International, USA:n terveysviraston osa ja YK:n lastenrahasto sekä monet valtiot. Myöhemmin tärkeäksi yhteistyökumppaniksi on tullut myös Bill ja Melinda Gatesin säätiö. Mittavan kampanjan ansiosta poliotapaukset ovat vähentyneet maailmassa yli 350 000 tapauksesta vuodessa lähes nollaan.

Kuusi painopistealuettamme ovat rauhan rakentaminen, sairauksien torjuminen, puhtaasta vedestä, sanitaatiosta ja hygieniasta huolehtinen, äitien ja lapsien pelastaminen,koulutuksen tukeminen ja paikallistalouksien kasvattaminen.

Klubeilla on myös paikallisia projekteja, joilla autetaan lapsia, nuoria tai senioreita.

 

Tervetuloa markkinoille tutustumaan Rotary-toimintaan!

 

Eija Hatakka-Peltonen

Piirikuvernööri 2019-20

District 1390