Avoimin mielin ja hymyissä suin vaihtariksi

Lempääläinen Perttu Honkanen on elokuussa lähdössä Lempäälän Rotaryklubin kautta vuosivaihtoon Yhdysvaltoihin. Hän on ehtinyt odottaa matkaan lähtöä lähes vuoden siitä alkaen, kun hänen valintansa varmistui. Nyt koneen lähtöön on aikaa enää viisi viikkoa.

Perttu Honkasella on vielä hetki aikaa rapsuttaa Tärrä-koiraa.

-  Halu opiskelijavaihtoon heräsi jo yläkoulussa, koska tiesin haluavani kokea opiskelu-urani aikana jotain extremeä. Vuosi poissa kotoa tuntui silloin kaukaiselta, ehkä hieman pelottavaltakin ajatukselta. Siitä huolimatta mieleeni ei juolahtanut, eikä juolahda edelleenkään kuin yksi kysymys: Miksi ei?

Perttu on 16-vuotias ja opiskellut nyt vuoden ajan Tampereen lyseon lukiossa Eurooppa-linjalla. Viime syksynä hän haki vaihto-oppilaaksi Lempäälän Rotaryklubin kautta ja monivaiheisen valintaprosessin jälkeen hänen vaihtarivuotensa alkoi varmistua.

- Selvitin laajasti eri vaihtoehtoja ja järjestöjä. Suurin syy Rotary-vaihtoon päätymisessä oli alussa raha, koska vaihtovuosi Rotaryn kautta on halvempi. Nyt Rotaryn toimintaan tutustuneena tiedän myös, että maailmanlaajuisesti suuren, yhteiseen hyvään pyrkivän järjestön kautta tapahtuva vaihtovuosi tuo mahdollisesti uusia ulottuvuuksia kokemukseen.  

Ensimmäiset sähköpostit vaihdettu

Pertun kotikaupunki tulee olemaan seuraavan vuoden ajan pieni, 16 000 asukkaan Beaver Damin kaupunki Wisconsinin osavaltiossa Yhdysvaltain pohjoisosassa. Hän on juuri saanut tietää ensimmäisen isäntäperheensä, ja kirjeenvaihto heidän kanssaan on alussa. Kyseessä on lapseton pariskunta, joka asuu noin 20 minuutin automatkan päässä Pertun tulevasta koulusta, Beaver Dam High School ´ista.

- Kuulemani mukaan parhaan kokemuksen saa, kun ei odota juuri mitään, niin hyvässä kuin huonossakaan. Tämä on tietysti haastellista, kun jokainen tapaamani vaihtovuoden viettänyt kertoo kokemuksen olleen heidän tähänastisen elämänsä paras vuosi. Uskon ja toivon seuraavani heidän jalanjälkiään, Perttu tuumailee.

Heti paikalliseen rytmiin

Nykyisenä internet-aikana on yhteydenpito kotimaahan suurista etäisyyksistä huolimatta helppoa. Aikaerosta johtuen liiallisessa yhteydenpidossa vaihto-oppilaalla voi ongelmaksi tulla se, että yöt kuluvat tietokoneella chattailuun, eikä pääse kunnolla kiinni paikalliseen elämään. Perttu ei aio tähän syyllistyä.

- Olen odottanut vaihtovuotta paikan varmistuttua jo lähes vuoden ja aion elää sen niin täysillä kuin pystyn. Satalasissa kokemuksien hankkiminen ei onnistu Suomen ajassa ja tapahtumissa roikkumalla. Kokemuksien hankkimisen luulisi pitävän niin kiireisenä, ettei siihen jää aikaakaan.

Perttu kertoo, että hän ei ole yleensä jännittävää tyyppiä. Hän luottaa omaan sopeutumiskykyynsä ja tietää, että mahdollisissa ongelmatilanteissa hän voi tukeutua Rotaryn laajaan tukiverkkoon. Eniten häntä arveluttaa, minkälaista arki vieraassa maassa todella tulee olemaan.

- Mitä tahansa vastaan tuleekin, siihen on erityisen tärkeää suhtautua avoimin mielin ja hymyssä suin. Sitä ovat toistelleet rotarien kouluttajat, vanhat vaihto-oppilaat, vanhemmat ja itsekkin jo unissani. Loppujen lopuksi ylivoimaisesti suurin, ellei ainoa tekijä, joka vaihto-oppilaan vuoteen vaikuttaa, on vaihto-oppilas itse ja hänen asenteensa.

Teksti: Jorma Lehtinen
Kuva: Jorma Lehtinen