Lempäälän Rotary-klubin nuorisovaihto

Vaihto-oppilaita markkinoilla

Rotaryn nuorisovaihto on ideologiselta pohjalta lähtevää työtä vailla liiketaloudellisia tavoitteita. Maailmanlaajuisesti tarjotaan vuosittain n. 8000 nuorelle mahdollisuus tutustua hänelle vieraaseen kulttuuriin. Suomen Rotaryn nuorisovaihto-organisaation kautta kulkee vuosittain noin 400 suomalaista jaulkomaalaista nuorta.

Sana "nuoriso" merkitsee sitä, että vaihdossa olijat ovat keskimäärin 17-vuotiaita, alaikäraja on 15 vuotta ja yläikäraja vaihtelee vastaanottavasta maasta riippuen alkaen 18 vuodesta. Tiukimpia ollaan vuosivaihdossa: ehdoton alaikäraja on 16 vuotta ja vain muutama Etelä-Amerikan maa ottaa vastaan jo 18 vuotta täyttäneen hakijan. Kesä- ja leirivaihdossa hyväksytään vähän nuoremmat ja selvästi varttuneemmatkin. Käytännössä Suomesta yleensä lähdetään, kun takana on vuosi II asteen opintoja - tavallisimmin lukion 1. vuosi.

Sana "vaihto" merkitsee sitä, että jokaista lähetettyä nuorta vastaan otetaan nuori ulkomailta Suomeen. Vaihdon käytännön suorittajia ovat paikalliset rotaryklubit: klubi lähettää nuoren jonkun ehkä kaukaisenkin klubin vastuulle ja klubi saa vastuulleen jonkun ehkä kaukaakin tulevan nuoren. Käytännössä vastuusta klubissa huolehtii presidentti + kolmehenkinen tiimi (asiahenkilö, kummi ja turvahenkilö).

Jos sinulla on kysyttävää vuosivaihdosta tai isäntäperheenä toimimisesta, otathan yhteyttä Juha Tuomiseen (juha.t.tuominen@gmail.com).

Ilmari Alenius ja Hannah Weston markkinoilla 2014

Suomessa puhutaan vuosivaihdosta (oleskeluaika 10-12 kuukautta), kesävaihdosta (oleskeluaika 4-8 viikkoa) ja leirivaihdosta (oleskeluaika n. 2 viikkoa). Suomalaiset vuosivaihtarit lähtevät maailmalle heinä-syyskuussa ja kesä- sekä leirivaihtarit kesä-heinäkuussa, ja heidän vastakappaleensa pohjoiselta pallonpuoliskolta samoin. Kuitenkin eteläiseltä pallonpuoliskolta
Suomeen tulee vuosivaihtareita tammikuun lopussa ja "kesävaihtareita" joulukuussa.

"Vailla liiketaloudellisia tavoitteita" tarkoittaa sitä, että nuori maksaa vain lentomatkansa, vakuutuksensa, tms. ja järjestelymaksun. Hänestä vastaava klubi järjestää hänelle perhemajoituksen, sopivan opiskelupaikan, huolehtii opiskelun aiheuttamista paikallisista kustannuksista, junailee ilta-, viikonloppu, tms. ohjelmaa - ja maksaa vielä kuukausirahaa.

Mikään ei tietysti ole ilmaista, joten tässäkin järjestelmässä tuon huolehtivan klubin on saatava tilinsä tasapainoon järjestämällä keräyksiä, tempauksia, jne. nuorisovaihdon aiheuttamien kustannusten katteeksi. Lempäälän Rotaryklubi rahoittaa nuorisovaihtoaan Kuokkalankosken markkinoiden tuotolla.

Perttu Honkanen on palannut vuosivaihdosta USA:sta.

Lempäälän klubin vaihtosaldo 2022-2023

Lempäälän Rotary-klubin nuorisovaihdon kausi 2019-20 pyöri normaalisti, kunnes vaihdot maaliskuussa 2020 määrättiin pandemiatilanteessa keskeytettäviksi n. 3 kk etuajassa. Kauden 2020-21 vaihdot peruttiin pandemian vuoksi kokonaan maailmanlaajuisesti. Samoin kauden 2021-22 vaihdot. Rotaryvuoden 2022-23 sitten alkaessa meillä oli pitkästä aikaa tiedossa vuosivaihtoon lähtijä ja vuosivaihtoon tulija. Kesävaihtoa ei kesällä 2022 ollut vielä tarjolla. Vaikka kummankin kauden aloittamisessa oli n. kuukauden aikatauluviive, niin syksyn 2022 aikana palattiin normaaliin. Klubi valitsi hakijoiden joukosta vuosivaihtoon lähtijän ja piiri valinnan hyväksyi. Ja
keväällä 2023 tavanomaisessa aikataulussa täyteltiin tänne tulevan vastakappaleen sähköisiä kaavakkeita.

Vuosivaihto

Nyt kesällä 2023 vuosivaihto pyörii. Gustavo da Silva Reichelt palasi juhannuksen jälkeen kotiinsa Brasilian eteläisimmän osavaltion Rio Grande do Sulin pääkaupunkiin Porto Alegreen. Ja Otso Miettinen on palannut kotiin Lempäälään USA:n pohjoisen osavaltion Wisconsinin pääkaupungin Milwaukeen esikaupungista.
Elokuun alkupuolella Marco Beline saapuu Lempäälään Ranskan Bretagnen alueen pääkaupungista Rennesistä. Ja elokuun lopulla Saima Kautto matkustaa Ranskan Burgundi-Franche-Comté -alueen Juran departementin Doleen. Rennes on n. 400000 asukkaan kokoinen kaupunki lähellä Atlantin rannikkoa ja Dole Lempäälän kokoinen kunta lähellä Sveitsiä ja Alppien vuoristoa.

Vuosivaihdon hyvänä puolena pidetään sitä, että vuoden tutustuminen vieraaseen maahan ja asuminen siellä useassa (useimmiten 3-4:ssä) perheessä on aikuistumisen, itsenäistymisen, kansainvälistymisen, kielitaidon, sopeutumiskyvyn ja uusien elämysten sekä ystävien todellinen tehokuuri. Vuosivaihdon huonona puolena pidetään pitkää poissaoloa kotoa ja ystävien parista. Tätä koti-ikävää on nykyaikainen tekniikka huomattavasti lieventänyt.

Kesävaihto

Halukkaita kesävaihtoon 2023 ei ollut. Viimeksi kesällä 2018 meiltä oli nuori 6 viikkoa Brasilian Sao Paolon lähellä olevassa Avaréssa. Hänen ”vastakappaleensa” oli Suomessa kesälomallaan joulu-helmikuussa 2018-19 osallistuen rotaryklubin joukkueessa - tiukassa tammipakkasessa - 24 tunnin viestihiihtoon.
Kesävaihdon hyvänä puolena pidetään sitä, että toisen asteen opintoihin ei tule viivytyksiä, kun aina oma vierailu ja pääasiassa vastavierailijan emännöinti/isännöintikin tapahtuvat koulujen loma-aikoina. Vuosivaihdosta poiketen kesävaihto tapahtuu kahden eri perheen välillä ns. vuoroin vieraissa -periaatteella - ja siinä koko perhe pääsee/joutuu luomaan uusia kansainvälisiä kontakteja.

Leirivaihto

Leirivaihto ei ole kiinnostanut hakijoita muutamaan vuoteen. On jo 6 vuotta siitä, kun Lempäälän Rotaryklubi toteutti piirin 1390 kesäleirin Lempäälässä 4.-16.7.2017 markkinointinimellä Music on the Lakeside. Leirivaihdon tyyliin sen ensimmäisellä viikolla 4.-9.7. oli teema (lyömäsoitinmusiikki) ja kansainvälinen leirimajoitus (Lempäälän Luontaiskylpylä). Kaikkiaan 12 eri maata edustaneet 15 leiriläistä esiintyivät la 8.7.2017 Lempäälä Soi -tapahtuman konsertissa vanhalla lukiolla ja la 15.7.2017 Kuokkalankosken markkinoilla.
Leirivaihdossa ollaan siis yleensä kaksi viikkoa, joista toinen leirimajoituksessa ja toinen perheessä. Leirin koko maksimissaan on n. 20 nuorta, ja sillä on likipitäen aina joku teema, joka helpottaa itselle sopivan leirin valitsemista. Toinen valintaperuste on leirin käyttökieli. Useimmiten se on englanti, mutta muillakin kielillä pyöriviä leirejä löytyy.

Jos olet kiinnostunut suuresta seikkailusta 2024...

Tarkemmin näistä leirivaihto-, kesävaihto- ja vuosivaihtokuvioista kerrotaan rotareiden nuorisovaihdon sivuilla (www.rye.fi). Kuokkalankosken markkinoiden rotareiden infopisteessä on jaossa lisäinfoa, ja markkinoilla on klo 13.45-14 esiintymisvuorossa vaihto-oppilaita.

Tervetuloa keskustelemaan ja kyselemään!

Kaikki vuotta 2024 koskevat alustavat hakemukset johonkin em. vaihtoon pitää toimittaa Lempäälän Rotaryklubiin (nuorisovaihtoasiamiehelle) viimeistään 30.9.2023.
Järjestämme lokakuussa hakijoiden haastatteluja ja valitsemme lähtijät, jotka vielä tsekkaa edustuskelpoisuuden osalta rotarypiirimme marraskuun alkupuolella.
Näin valittujen henkilötiedot ja kohdetoiveet toimitetaan Suomen Rotaryn organisaatioon marraskuun lopulla. Joulukuussa lähtijät joutuvat täyttämään pääasiassa sähköisesti kansainvälisen Rotary-järjestön varsinaiset -englanninkieliset jvaihtoasiakirjat, joihin liitetään myös esseitä, koulu- ja lääkärintodistuksia, valokuvia, jne. Ja siitä se Suuri Seikkailu 2023 alkaa...

Juha Tuominen
nuorisovaihtoasiamies / Lempäälän Rotaryklubi
juha.t.tuominen@gmail.com