Lempäälän Rotary-klubin nuorisovaihto

Vaihto-oppilaita markkinoilla

Rotaryn nuorisovaihto on ideologiselta pohjalta lähtevää työtä vailla liiketaloudellisia tavoitteita. Maailmanlaajuisesti tarjotaan vuosittain vajaalle 10000 nuorelle mahdollisuus tutustua hänelle vieraaseen kulttuuriin. Suomen Rotaryn nuorisovaihto-organisaation kautta kulkee vuosittain noin 500 suomalaista ja ulkomaalaista nuorta.

Sana "nuoriso" merkitsee sitä, että vaihdossa olijat ovat keskimäärin 17-vuotiaita, alaikäraja on 15 vuotta ja yläikäraja vaihtelee vastaanottavasta maasta riippuen alkaen 18 vuodesta. Tiukimpia ollaan vuosivaihdossa: ehdoton alaikäraja on 16 vuotta ja vain muutama Etelä-Amerikan maa ottaa vastaan jo 18 vuotta täyttäneen hakijan. Kesä- ja leirivaihdossa hyväksytään vähän nuoremmat ja selvästi varttuneemmatkin.

Käytännössä Suomesta yleensä lähdetään, kun takana on vuosi II asteen opintoja - tavallisimmin lukion 1. vuosi. Sana "vaihto" merkitsee sitä, että jokaista lähetettyä nuorta vastaan otetaan nuori ulkomailta Suomeen. Vaihdon käytännön suorittajia ovat paikalliset rotaryklubit: klubi lähettää nuoren jonkun ehkä kaukaisenkin klubin vastuulle ja klubi saa vastuulleen jonkun ehkä kaukaakin tulevan nuoren. Käytännössä vastuusta klubissa huolehtii presidentti + kolmehenkinen tiimi.

Ilmari Alenius ja Hannah Weston markkinoilla 2014

Suomessa puhutaan vuosivaihdosta (oleskeluaika 10-12 kuukautta), kesävaihdosta (oleskelu-aika 4-8 viikkoa) ja leirivaihdosta (oleskeluaika n. 2 viikkoa). Suomalaiset vuosivaihtarit lähtevät maailmalle heinä-syyskuussa ja kesä- sekä leirivaihtarit kesä-heinäkuussa, ja heidän vastakappaleensa pohjoiselta pallonpuoliskolta samoin. Kuitenkin eteläiseltä pallonpuoliskolta Suomeen tulee vuosivaihtareita tammikuun lopussa ja "kesävaihtareita" joulukuussa.

"Vailla liiketaloudellisia tavoitteita" tarkoittaa sitä, että nuori maksaa vain matkansa, vakuutuksensa, tms. ja järjestelymaksun. Hänestä vastaava klubi järjestää hänelle perhe-majoituksen, sopivan opiskelupaikan, huolehtii opiskelun aiheuttamista paikallisista kustannuksista, junailee ilta-, viikonloppu, tms. ohjelmaa - ja maksaa vielä kuukausirahaa.

Mikään ei tietysti ole ilmaista, joten tässäkin järjestelmässä tuon huolehtivan klubin on saatava tilinsä tasapainoon järjestämällä keräyksiä, tempauksia, jne. nuorisovaihdon aiheuttamien kustannusten katteeksi. Lempäälän Rotaryklubi rahoittaa nuorisovaihtoaan Kuokkalankosken markkinoiden tuotolla.

Perttu Honkanen on palannut vuosivaihdosta USA:sta.

Lempäälän klubin vaihtosaldo 2019-2021

Lempäälän Rotary-klubin nuorisovaihdon kausi 2019-20 pyöri normaalisti, kunnes vaihdot maaliskuussa 2020 keskeytettiin. Kausi 2020-21 ei ehtinyt edes alkaa, kun tavallaan siirrettiin kaudeksi 2021-22. Vastaava operaatio tehtiin viime keväänä. Näin klubin nuorisovaihdon piirissä ei ole huhtikuusta 2020 tähän päivään asti ollut maailmanlaajuisen pandemian johdosta yhtään nuorta. Näillä näkymillä siis viimeistään syyskuussa 2021 paikkaa hakevat voivat 1.7.2022 lähtien päästä vaihtoon haluamassaan maassa.

 

Vuosivaihto 

Kauden 2019-2020 vaihdot keskeytettiin maaliskuussa 2020. Kaudella 2018-19 meiltä oli Tuuli Herkkola heinäkuusta heinäkuuhun Australian Uuden Etelä-Walesin Orange -nimisessä n. 40000 asukkaan kaupungissa.

Hänen vastakappaleensa Amanda Molinari Ortiz saapui Lempäälään Australian Victorian osavaltion miljoona- ja olympiakaupungista Melbournesta kesälomallaan vasta tammikuun lopussa 2019. Hän ehti lähteä kotimaisemiin tammikuussa 2020 ennen kuin covid-19 iski kunnolla Eurooppaan.

Sensijaan elokuussa 2019 vuosivaihtoon USA:n New Yorkin osavaltioon Onondagan Countyn n. 3000 asukkaan Tullyn kaupunkiin lähtenyt Veeti Wessman kotiutettiin sieltä – New Yorkin vaikean covid-19 - tilanteen vuoksi – maaliskuussa 2020 n. 3 kk ennen alkuperäistä ajankohtaa.

Hänen vastakappaleensa John ”Jack” Lacey New Yorkin Long Islandin Mastic Beachilta määrättiin kotiin samoihin aikoihin, mutta Euroopasta oli vaikea löytää lentoyhteyksiä USA:han, joten Jack pääsi kotiinsa vasta huhtikuussa – läpäisten mm. Muun Suomen / Uudenmaan rajakontrollin.

Syksyllä 2019 oli kyllä valittu klubin vuosivaihtoon lähtijä, mutta lähdöstä ei kesällä 2020 tullutkaan mitään. Ja kun uusittujen hakudokumenttien kautta piti päästä lähtöön kesällä 2021, niin taas siirrettiin vuodella. Sittemmin ko. hakija on perunut osallistumisensa, joten kesän 2022 lähtö on siis vapaa.

Vuosivaihdon hyvänä puolena pidetään sitä, että vuoden tutustuminen vieraaseen maahan ja asuminen siellä useassa (useimmiten 3-4:ssä) perheessä on aikuistumisen, itsenäistymisen, kansainvälistymisen, kielitaidon, sopeutumiskyvyn ja uusien elämysten sekä ystävien todellinen tehokuuri. Vuosivaihdon huonona puolena pidetään pitkää poissaoloa kotoa ja ystävien parista. Tätä koti-ikävää on nykyaikainen tekniikka huomattavasti lieventänyt.


Kesävaihto

Halukkaita kesävaihtoon 2019-2021 ei ole ollut. Kesä 2022 on siis tässäkin suhteessa vapaa. Viimeksi kesällä 2018 Maria Jokinen oli 6 viikkoa Brasilian Sao Paolon lähellä olevassa Avaréssa. Hänen vastakappaleensa Maria Do Val Rodrigues oli Suomessa kesälomallaan joulu-helmikuussa 2018-19 osallistuen rotaryklubin joukkueessa - tiukassa tammipakkasessa - 24 tunnin viestihiihtoon.

Kesävaihdon hyvänä puolena pidetään sitä, että toisen asteen opintoihin ei tule viivytyksiä, kun aina oma vierailu ja pääasiassa vastavierailijan emännöinti/isännöintikin tapahtuvat koulujen loma-aikoina. Vuosivaihdosta poiketen kesävaihto tapahtuu kahden eri perheen välillä ns. vuoroin vieraissa - periaatteella - ja siinä koko perhe pääsee/joutuu luomaan uusia kansainvälisiä kontakteja.


Leirivaihto 

Leirivaihto ei ole kiinnostanut hakijoita muutamaan vuoteen. On jo 4 vuotta siitä, kun Lempäälän Rotaryklubi toteutti piirin 1390 kesäleirin Lempäälässä 4.-16.7.2017 markkinointinimellä Music on the Lakeside. Leirivaihdon tyyliin sen ensimmäisellä viikolla 4.-9.7. oli teema (lyömäsoitinmusiikki) ja kansainvälinen leirimajoitus (Lempäälän Luontaiskylpylä). Kaikkiaan 12 eri maata edustaneet 15 leiriläistä esiintyivät la 8.7.2017 Lempäälä Soi -tapahtuman konsertissa vanhalla lukiolla ja la 15.7.2017 Kuokkalankosken markkinoilla.

Leirivaihdossa ollaan siis yleensä kaksi viikkoa, joista toinen leirimajoituksessa ja toinen perheessä. Leirin koko maksimissaan on n. 20 nuorta, ja sillä on likipitäen aina joku teema, joka helpottaa itselle sopivan leirin valitsemista. Toinen valintaperuste on leirin käyttökieli. Useimmiten se on englanti, mutta muillakin kielillä pyöriviä leirejä löytyy.

 

Jos olet kiinnostunut suuresta seikkailusta 2020...

Tarkemmin näistä leirivaihto, kesävaihto ja vuosivaihtokuvioista kerrotaan rotareiden nuorisovaihdon sivuilla (www.rye.fi). Kuokkalankosken markkinoiden rotareiden infopisteessä on jaossa lisäinfoa, ja markkinoilla on klo 13.45-14 esiintymisvuorossa vaihto-oppilaita.

 

Tervetuloa keskustelemaan ja kyselemään!
 

Kaikki vuotta 2022 koskevat alustavat hakemukset johonkin em. vaihtoon pitää toimittaa Lempäälän Rotaryklubiin (nuorisovaihtoasiamiehelle) viimeistään syyskuussa 2021.

Järjestämme lokakuussa hakijoiden haastatteluja ja valitsemme lähtijät, jotka vielä tsekkaa edustuskelpoisuuden osalta rotarypiirimme marraskuun alkupuolella.

Näin valittujen henkilötiedot ja kohdetoiveet toimitetaan Suomen Rotaryn organisaatioon marraskuun lopulla. Joulukuussa lähtijät joutuvat täyttämään kansainvälisen Rotary-järjestön varsinaiset - englanninkieliset jvaihtoasiakirjat, joihin liitetään myös esseitä, koulu- ja lääkärintodistuksia, valokuvia, jne.

Ja siitä se Suuri Seikkailu 2022 alkaa!

 

Jorma Kunnas

nuorisovaihtoasiamies  / Lempäälän Rotaryklubi

jormakunnas9@gmail.com

050-535 2711
Sitarinkuja 6
37500 Lempäälä