Lempäälän Rotary-klubin nuorisovaihto

Vaihto-oppilaita markkinoilla 2016

Rotaryn nuorisovaihto on ideologiselta pohjalta lähtevää työtä vailla liiketaloudellisia tavoitteita. Maailmanlaajuisesti tarjotaan vuosittain vajaalle 10000 nuorelle mahdollisuus tutustua hänelle vieraaseen kulttuuriin. Suomen Rotaryn nuorisovaihto-organisaation kautta kulkee vuosittain noin 500 suomalaista ja ulkomaalaista nuorta.

Sana "nuoriso" merkitsee sitä, että vaihdossa olijat ovat keskimäärin 17-vuotiaita, alaikäraja on 15 vuotta ja yläikäraja vaihtelee vastaanottavasta maasta riippuen alkaen 18 vuodesta. Tiukimpia ollaan vuosivaihdossa: ehdoton alaikäraja on 16 vuotta ja vain muutama Etelä-Amerikan maa ottaa vastaan jo 18 vuotta täyttäneen hakijan. Kesä- ja leirivaihdossa hyväksytään vähän nuoremmat ja selvästi varttuneemmatkin. Käytännössä Suomesta yleensä lähdetään, kun takana on vuosi II asteen opintoja - tavallisimmin lukion 1. vuosi.

Sana "vaihto" merkitsee sitä, että jokaista lähetettyä nuorta vastaan otetaan nuori ulkomailta Suomeen. Vaihdon käytännön suorittajia ovat paikalliset rotaryklubit: klubi lähettää nuoren jonkun ehkä kaukaisenkin klubin vastuulle ja klubi saa vastuulleen jonkun ehkä kaukaakin tulevan nuoren. Käytännössä vastuusta klubissa huolehtii presidentti + kolmehenkinen tiimi.

Ilmari Alenius ja Hannah Weston markkinoilla 2014

Suomessa puhutaan vuosivaihdosta (oleskeluaika 10-12 kuukautta), kesävaihdosta (oleskelu-aika 4-6 viikkoa) ja leirivaihdosta (oleskeluaika n. 2 viikkoa). Suomalaiset vuosivaihtarit lähtevät maailmalle heinä-syyskuussa ja kesä- sekä leirivaihtarit kesä-heinäkuussa, ja heidän vastakappaleensa pohjoiselta pallonpuoliskolta samoin. Kuitenkin eteläiseltä pallonpuoliskolta Suomeen tulee vuosivaihtareita tammikuun lopussa ja "kesävaihtareita" joulu-tammikuussa. 

"Vailla liiketaloudellisia tavoitteita" tarkoittaa sitä, että nuori maksaa vain matkansa, vakuutuksensa, tms. ja järjestelymaksun. Hänestä vastaava klubi järjestää hänelle perhe-majoituksen, sopivan opiskelupaikan, huolehtii opiskelun aiheuttamista paikallisista kustannuksista, junailee ilta-, viikonloppu, tms. ohjelmaa - ja maksaa vielä kuukausirahaa.

Mikään ei tietysti ole ilmaista, joten tässäkin järjestelmässä tuon huolehtivan klubin on saatava tilinsä tasapainoon järjestämällä keräyksiä, tempauksia, jne. nuorisovaihdon aiheuttamien kustannusten katteeksi. Lempäälän Rotary-klubi rahoittaa nuorisovaihtoaan Kuokkalankosken markkinoiden tuotolla.

 

Perttu Honkanen palaa vuosivaihdosta USA:sta.

Lempäälän klubin vaihtosaldo 2017-2018
 

Lempäälän Rotary-klubin nuorisovaihdon piirissä viime vuoden heinäkuun alusta tämän vuoden kesäkuun loppuun on ollut yhteensä yli 20 nuorta, millä klubi sijoittuu kansainvälisen piirijaon piirin 1390 klubien terävimpään aktiivisuuskärkeen.

 

Vuosivaihto

Erica Taras Italian Sardinian Sassarista lähti kotimaisemiin heti juhannuksen jälkeen 2017 ja Saaga Lassila palasi Pohjois-Italian Veronasta kotiinsa heinäkuun alussa 2017.  

Perttu Honkanen lähti elokuun alussa 2017 USA:n Wisconsinin osavaltion Beaver Dam -nimiseen 16500 asukkaan kaupunkiin ns. Suurten järvien alueella. Ja Lempäälään saapui elokuun puolivälissä. Isabela Bueno Garibe Brasilian Sao Paolon osavaltion pääkaupungista Sao Paolosta - 12-20 miljoonan asukkaan subtrooppisesta metropolista. Isabela lähti kohti kotimaisemia 30.6.2018 ja Perttua odotetaan palaavaksi markkinoihin ’18 mennessä.

Rotarypiirimme nuorisovaihto joutui loppuvuodesta 2017 siirtelemään toista ”brassi”-vaihtaria Leonardo Duarte Pintoa pitkin piiriä, mutta tammikuun alussa hän jäi pysyvästi Lempäälään ja Lempäälän lukion oppilaaksi. Hän lähti kohti kotimaisemia heinäkuun alussa. 

Muutamaa päivää ennen markkinoita lähtee Tuuli Herkkola Singaporen orientaatioleirin kautta Australian Uuden Etelä-Walesin Orange -nimiseen n, 40000 asukkaan kaupunkiin, joka on n. 860 metrin korkeudella merenpinnasta eli siellä on silloin jonkinlainen talvi. Hänen vastakappaleestaan emme vielä tiedä, mutta kaiketi hän tulee Australiasta ja saapuu Lempäälään tammikuun lopulla 2019.

Vuosivaihdon hyvänä puolena pidetään sitä, että vuoden tutustuminen vieraaseen maahan ja asuminen siellä useassa (useimmiten 3-4:ssä) perheessä on aikuistumisen, itsenäistymisen, kansainvälistymisen, kielitaidon, sopeutumiskyvyn ja uusien elämysten sekä ystävien todellinen tehokuuri. Vuosivaihdon huonona puolena pidetään pitkää poissaoloa kotoa ja ystävien parista. Tätä koti-ikävää on nykyaikainen tekniikka huomattavasti lieventänyt.


Kesävaihto

Halukkaita kesävaihtoon 2017 ei löytynyt edes niiden joukosta, jotka olivat hakeneet kauttamme vuosivaihtoon, mutta joita ei haastattelujen perusteella siihen voitu mahduttaa. Mutta kesällä 2018 Maria Jokinen lähti 17.6. n. 6 viikoksi Brasiliaan, Sao Paolon metropolin lähellä olevaan Avaréen. Hän palaa Suomeen heinäkuun lopussa, mutta hänen vastakappaleen-sa Maria Do Val Rodrigues saapuu Suomeen vasta omalla kesälomallaan joulu-tammikuussa. 

Kesävaihdon hyvänä puolena pidetään sitä, että toisen asteen opintoihin ei tule viivytyksiä, kun aina oma vierailu ja pääasiassa vastavierailijan emännöinti/isännöintikin tapahtuvat koulujen loma-aikoina. Vuosivaihdosta poiketen kesävaihto tapahtuu kahden eri perheen välillä ns. vuoroin vieraissa -periaatteella - ja siinä koko perhe pääsee/joutuu luomaan uusia kansainvälisiä kontakteja. 


Leirivaihto 

Loppukesästä 2016 asti valmisteltuna toteutui piirin 1390 kesäleiri Lempäälän Rotaryklubin järjestämänä 4.-16.7.2017 Lempäälässä markkinointinimellä Music on the Lakeside. Leirivaihdon tyyliin sen ensimmäisellä viikolla 4.-9.7. oli teema (lyömäsoitinmusiikki) ja kansainvälinen leirimajoitus (Lempäälän Luontaiskylpylä).

Toisella viikolla 10.-16.7. leiri jatkui perhemajoituksessa eri puolilla Lempäälää. Musiikkiharjoitusten vastapainona järjestettiin leiriviikon iltoihin yhteistä ohjelmaa ja sitä oli perheviikonkin aikana. Leiriläiset esiintyivät la 8.7. Lempäälä Soi -tapahtuman konsertissa vanhalla lukiolla ja la 15.7. Kuokkalankosken markkinoilla.

Leiriin osallistuivat Tia Wheeler (UK), Jitka Jindrova (CZE), Ulas Yoldas (TUR), Lennart Stollberg (GER), Yen-Tsu Wang (TWN), Lucrezia Gatti (ITA), Magda Kielbasiewicz (POL), David Ilc-Hodzic (SLO), Melike Ersoy (TUR), Patricie Klosse (CZE), Roger Argemi (SPA), Carl Bonnaffe (FRA), Meng-Cien Lee (TWN), Paw Wah (USA) ja Catharina Vandekerckhove (DEN). Eli 15 nuorta (9 naista ja 6 miestä) 12 maasta.

Leirivaihdossa ollaan siis yleensä kaksi viikkoa, joista toinen leirimajoituksessa ja toinen perheessä. Leirin koko maksimissaan on reilut 20 nuorta, ja sillä on likipitäen aina joku teema, joka helpottaa itselle sopivan leirin valitsemista. Toinen valintaperuste on leirin käyttökieli. Useimmiten se on englanti, mutta muillakin kielillä pyöriviä leirejä löytyy.

 

Jos olet kiinnostunut suuresta seikkailusta 2019... 

Tarkemmin näistä leirivaihto, kesävaihto ja vuosivaihtokuvioista kerrotaan rotareiden nuorisovaihdon sivuilla (www.rye.fi). Kuokkalankosken markkinoiden rotareiden infopisteessä on jaossa lisäinfoa, ja siellä ovat klo 13.45-14.00 esiintymisvuoronsa edellä tavattavissa Perttu ja mahdollisesti myös 2016-17 Italian Veronassa ollut Saaga Lassila.

Tervetuloa keskustelemaan ja kyselemään!

Kaikki vuotta 2018 koskevat alustavat hakemukset johonkin em. vaihtoon pitää toimittaa Lem-päälän Rotaryklubiin (nuorisovaihtoasiamiehelle) viimeistään syyskuussa 2018.

Järjestämme lokakuussa hakijoiden haastatteluja ja valitsemme lähtijät, jotka vielä tsekkaa edustuskelpoisiksi rotarypiirimme marraskuun alkupuolella.

Valittujen henkilötiedot ja kohdetoiveet toimitetaan Suomen Rotaryn organisaatioon marraskuun lopulla. Joulukuussa lähtijät joutuvat täyttämään kansainvälisen Rotary-järjestön varsinaiset - englanninkieliset ja monena kappaleena tehtävät – vaihtoasiakirjat, joihin liitetään myös valokuvia, esseitä, lääkärintodistuksia, jne. Ja siitä se Suuri Seikkailu 2019 alkaa...

 

 

Jorma Kunnas

nuorisovaihtoasiamies  / Lempäälän Rotaryklubi
050-535 2711
Sitarinkuja 6
37500 Lempäälä