Lempäälän Rotary-klubin nuorisovaihto

Vaihto-oppilaita markkinoilla 2016

Rotaryn nuorisovaihto on ideologiselta pohjalta lähtevää työtä vailla liiketaloudellisia tavoitteita. Maailmanlaajuisesti tarjotaan vuosittain vajaalle 10000 nuorelle mahdollisuus tutustua hänelle vieraaseen kulttuuriin. Suomen Rotaryn nuorisovaihto-organisaation kautta kulkee vuosittain noin 500 suomalaista ja ulkomaalaista nuorta.

Sana "nuoriso" merkitsee sitä, että vaihdossa olijat ovat keskimäärin 17-vuotiaita, alaikäraja on 15 vuotta ja yläikäraja vaihtelee vastaanottavasta maasta riippuen alkaen 18 vuodesta. Tiukimpia ollaan vuosivaihdossa: ehdoton alaikäraja on 16 vuotta ja vain muutama Etelä-Amerikan maa ottaa vastaan jo 18 vuotta täyttäneen hakijan. Kesä- ja leirivaihdossa hyväksytään vähän nuoremmat ja selvästi varttuneemmatkin. Käytännössä Suomesta yleensä lähdetään, kun takana on vuosi II asteen opintoja - tavallisimmin lukion 1. vuosi.

Sana "vaihto" merkitsee sitä, että jokaista lähetettyä nuorta vastaan otetaan nuori ulkomailta Suomeen. Vaihdon käytännön suorittajia ovat paikalliset rotaryklubit: klubi lähettää nuoren jonkun ehkä kaukaisenkin klubin vastuulle ja klubi saa vastuulleen jonkun ehkä kaukaakin tulevan nuoren. Käytännössä vastuusta klubissa huolehtii presidentti + kolmehenkinen tiimi.

Ilmari Alenius ja Hannah Weston markkinoilla 2014

Suomessa puhutaan vuosivaihdosta (oleskeluaika 10-12 kuukautta), kesävaihdosta (oleskelu-aika 4-8 viikkoa) ja leirivaihdosta (oleskeluaika n. 2 viikkoa). Suomalaiset vuosivaihtarit lähtevät maailmalle heinä-syyskuussa ja kesä- sekä leirivaihtarit kesä-heinäkuussa, ja heidän vastakappaleensa pohjoiselta pallonpuoliskolta samoin. Kuitenkin eteläiseltä pallonpuoliskolta Suomeen tulee vuosivaihtareita tammikuun lopussa ja "kesävaihtareita" joulukuussa. 

"Vailla liiketaloudellisia tavoitteita" tarkoittaa sitä, että nuori maksaa vain matkansa, vakuutuksensa, tms. ja järjestelymaksun. Hänestä vastaava klubi järjestää hänelle perhe-majoituksen, sopivan opiskelupaikan, huolehtii opiskelun aiheuttamista paikallisista kustannuksista, junailee ilta-, viikonloppu, tms. ohjelmaa - ja maksaa vielä kuukausirahaa.

Mikään ei tietysti ole ilmaista, joten tässäkin järjestelmässä tuon huolehtivan klubin on saatava tilinsä tasapainoon järjestämällä keräyksiä, tempauksia, jne. nuorisovaihdon aiheuttamien kustannusten katteeksi. Lempäälän Rotary-klubi rahoittaa nuorisovaihtoaan Kuokkalankosken markkinoiden tuotolla

Perttu Honkanen on palannut vuosivaihdosta USA:sta.

Lempäälän klubin vaihtosaldo 2018-2019
 
Lempäälän Rotary-klubin nuorisovaihdon piirissä viime vuoden heinäkuun alusta tämän vuoden kesäkuun loppuun on ollut yhteensä 9 nuorta, millä klubi sijoittuu kansainvälisen piirijaon piirin 1390 klubien terävimpään aktiivisuuskärkeen.

 

Vuosivaihto 

Perttu Honkanen palasi heinäkuun alkupuolella 2018 USA:n Wisconsinin osavaltion Beaver Dam -nimisestä 16500 asukkaan kaupungista ns. Suurten järvien alueelta. Ja jo hieman aiemmin Isabela Bueno Garibe lähti kohti kotimaisemia eli Brasilian Sao Paolon osavaltion pääkaupunkia Sao Paoloa. Oli harvinaista, että vuosivaihtarin kohde ja ”vastakappaleen” koti sijaitsivat aivan eri mantereilla. 

Harvinaista oli myös, että piiri sijoitti Lempäälään klubimme vaihtojärjestelmän ulkopuolisen Suomeen tulleen vuosivaihtarin. Hän oli myös ”brassi” Leonardo Duarte Pinto, joka lähti kohti kotimaisemia myös heinäkuun alussa. 

Samoina vilkkaina heinäkuun alkupuolen matkustuspäivinä Tuuli Herkkola lähti vuosivaihtoon Australian Uuden Etelä-Walesin Orange -nimiseen n. 40000 asukkaan kaupunkiin, joka on n. 860 metrin korkeudella merenpinnasta eli siellä oli silloin jonkinlainen talvi. Hän palaa Suomeen niin, että ehtii markkinoille 20.7.2019.

Tuulin ”vastakappale” Amanda Molinari Ortiz saapui Lempäälään Australian Victorian osavaltion miljoona- ja olympiakaupungista Melbournesta kesälomallaan tammikuun lopussa ja aloitti opinnot Lempäälän lukiossa. Hän palaa kotimaisemiin tammikuussa 2020.

Elokuussa 2019 Veeti Wessman lähtee vuosivaihtoon USA:n New Yorkin osavaltioon Onondagan Countyn n. 3000 asukkaan Tullyn kaupunkiin – etäälle Ison Omenan metropolista. Hänen elokuussa Suomeen saapuva vastakappaleensa on John ”Jack” Lacey New Yorkin Long Islandilta, vain puolen mailin etäisyydellä Atlantin valtamerestä.

Vuosivaihdon hyvänä puolena pidetään sitä, että vuoden tutustuminen vieraaseen maahan ja asuminen siellä useassa (useimmiten 3-4:ssä) perheessä on aikuistumisen, itsenäistymisen, kansainvälistymisen, kielitaidon, sopeutumiskyvyn ja uusien elämysten sekä ystävien todellinen tehokuuri. Vuosivaihdon huonona puolena pidetään pitkää poissaoloa kotoa ja ystävien parista. Tätä koti-ikävää on nykyaikainen tekniikka huomattavasti lieventänyt.


Kesävaihto

Halukkaita kesävaihtoon 2019 ei taas löytynyt, kuten ei myöskään vuonna 2017. Mutta kesällä 2018 Maria Jokinen lähti 17.6. n. 6 viikoksi Brasiliaan, Sao Paolon lähellä olevaan Avaréen. Hän palasi Suomeen heinäkuun lopussa. Hänen vastakappaleensa Maria Do Val Rodrigues saapui  Suomeen kesälomallaan 5.12.2018. Hän viipyi Pirkanmaan talvessa tasan 2 kk ja mm. osallistui  rotaryklubin joukkueessa - tiukassa tammipakkasessa - 24 tunnin viestihiihtoon.

Kesävaihdon hyvänä puolena pidetään sitä, että toisen asteen opintoihin ei tule viivytyksiä, kun aina oma vierailu ja pääasiassa vastavierailijan emännöinti/isännöintikin tapahtuvat koulujen loma-aikoina. Vuosivaihdosta poiketen kesävaihto tapahtuu kahden eri perheen välillä ns. vuoroin vieraissa -periaatteella - ja siinä koko perhe pääsee/joutuu luomaan uusia kansainvälisiä kontakteja. 


Leirivaihto 

Leirivaihto ei kiinnostanut ketään hakijoita viime syksynä, joten myös kesällä 2019 joudumme muistelemaan kahden vuoden takaisia fiiliksiä, kun Lempäälän Rotaryklubi  toteutti piirin 1390 kesäleirin Lempäälässä 4.-16.7.2017 markkinointinimellä Music on the Lakeside. Leirivaihdon tyyliin sen ensimmäisellä viikolla 4.-9.7. oli teema (lyömäsoitinmusiikki) ja kansainvälinen leirimajoitus (Lempäälän Luontaiskylpylä). Kaikkiaan 12 eri maata edustaneet 15 leiriläistä esiintyivät la 8.7.2017 Lempäälä Soi -tapahtuman konsertissa vanhalla lukiolla ja la 15.7.2017 Kuokkalankosken markkinoilla.

Leirivaihdossa ollaan siis yleensä kaksi viikkoa, joista toinen leirimajoituksessa ja toinen perheessä. Leirin koko maksimissaan on n. 20 nuorta, ja sillä on likipitäen aina joku teema, joka helpottaa itselle sopivan leirin valitsemista. Toinen valintaperuste on leirin käyttökieli. Useimmiten se on englanti, mutta muillakin kielillä pyöriviä leirejä löytyy.

 

Jos olet kiinnostunut suuresta seikkailusta 2020...

Tarkemmin näistä leirivaihto, kesävaihto ja vuosivaihtokuvioista kerrotaan rotareiden nuorisovaihdon sivuilla (www.rye.fi). Kuokkalankosken markkinoiden rotareiden infopisteessä on jaossa lisäinfoa, ja siellä ovat ainakin klo 12.45-13.00 esiintymisvuoronsa edellä tavattavissa Tuuli, Amanda, Maria, Veeti, Perttu ja myös 2016-17 Italian Veronassa ollut Saaga Lassila.

 

Tervetuloa keskustelemaan ja kyselemään!
 

Kaikki vuotta 2020 koskevat alustavat hakemukset johonkin em. vaihtoon pitää toimittaa Lempäälän Rotaryklubiin (nuorisovaihtoasiamiehelle) viimeistään syyskuussa 2019.

Järjestämme lokakuussa hakijoiden haastatteluja ja valitsemme lähtijät, jotka vielä tsekkaa  edustuskelpoisuuden osalta rotarypiirimme marraskuun alkupuolella. 

Näin valittujen henkilötiedot ja kohdetoiveet toimitetaan Suomen Rotaryn organisaatioon marraskuun lopulla. Joulukuussa lähtijät joutuvat täyttämään kansainvälisen Rotary-järjestön varsinaiset - englanninkieliset ja monena kappaleena tehtävät – vaihtoasiakirjat, joihin liitetään myös esseitä, koulu- ja lääkärintodistuksia, valokuvia, jne. Ja siitä se Suuri Seikkailu 2020 alkaa...

 

Jorma Kunnas

nuorisovaihtoasiamies  / Lempäälän Rotaryklubi

jormakunnas9@gmail.com

050-535 2711
Sitarinkuja 6
37500 Lempäälä