Lempäälän Rotary-klubin nuorisovaihto 2022

Vaihto-oppilaita markkinoilla

Rotaryn nuorisovaihto on ideologiselta pohjalta lähtevää työtä vailla liiketaloudellisia tavoitteita. Maailmanlaajuisesti tarjotaan vuosittain vajaalle 10000 nuorelle mahdollisuus tutustua hänelle vieraaseen kulttuuriin. Suomen Rotaryn nuorisovaihto-organisaation kautta kulkee vuosittain noin 500 suomalaista ja ulkomaalaista nuorta.

Sana "nuoriso" merkitsee sitä, että vaihdossa olijat ovat keskimäärin 17-vuotiaita, alaikäraja on 15 vuotta ja yläikäraja vaihtelee vastaanottavasta maasta riippuen alkaen 18 vuodesta. Tiukimpia ollaan vuosivaihdossa: ehdoton alaikäraja on 16 vuotta ja vain muutama Etelä-Amerikan maa ottaa vastaan jo 18 vuotta täyttäneen hakijan. Kesä- ja leirivaihdossa hyväksytään vähän nuoremmat ja selvästi varttuneemmatkin.

Käytännössä Suomesta yleensä lähdetään, kun takana on vuosi II asteen opintoja - tavallisimmin lukion 1. vuosi. Sana "vaihto" merkitsee sitä, että jokaista lähetettyä nuorta vastaan otetaan nuori ulkomailta Suomeen. Vaihdon käytännön suorittajia ovat paikalliset rotaryklubit: klubi lähettää nuoren jonkun ehkä kaukaisenkin klubin vastuulle ja klubi saa vastuulleen jonkun ehkä kaukaakin tulevan nuoren. Käytännössä vastuusta klubissa huolehtii presidentti + kolmehenkinen tiimi.

Ilmari Alenius ja Hannah Weston markkinoilla 2014

Suomessa puhutaan vuosivaihdosta (oleskeluaika 10-12 kuukautta), kesävaihdosta (oleskelu-aika 4-8 viikkoa) ja leirivaihdosta (oleskeluaika n. 2 viikkoa). Suomalaiset vuosivaihtarit lähtevät maailmalle heinä-syyskuussa ja kesä- sekä leirivaihtarit kesäheinäkuussa, ja heidän vastakappaleensa pohjoiselta pallonpuoliskolta samoin. Kuitenkin eteläiseltä pallonpuoliskolta Suomeen tulee vuosivaihtareita tammikuun lopussa ja "kesävaihtareita" joulukuussa.

"Vailla liiketaloudellisia tavoitteita" tarkoittaa sitä, että nuori maksaa vain matkansa, vakuutuksensa, tms. ja järjestelymaksun. Hänestä vastaava klubi järjestää hänelle perhemajoituksen, sopivan opiskelupaikan, huolehtii opiskelun aiheuttamista paikallisista kustannuksista, junailee ilta-, viikonloppu, tms. ohjelmaa - ja maksaa vielä kuukausirahaa. Mikään ei tietysti ole ilmaista, joten tässäkin järjestelmässä tuon huolehtivan klubin on saatava tilinsä tasapainoon järjestämällä keräyksiä, tempauksia, jne. nuorisovaihdon aiheuttamien kustannusten katteeksi. Lempäälän Rotaryklubi rahoittaa nuorisovaihtoaan Kuokkalankosken markkinoiden tuotolla.

Perttu Honkanen on palannut vuosivaihdosta USA:sta.

Lempäälän klubin vaihtosaldo 2021-2022

Lempäälän Rotary-klubin nuorisovaihto pyöri normaalisti, kunnes vaihdot maaliskuussa 2020 määrättiin pandemiatilanteessa keskeytettäviksi n. 3 kk etuajassa. Veeti Wessmann palasi USA:sta ja John Lacey palasi USA:han. Kausi 2020-21 ei ehtinyt edes alkaa, kun huhtikuussa 2020 se tavallaan siirrettiin vuodella kaudeksi 2021-22. Vastaava operaatio tehtiin talvella 2021. Näin klubin nuorisovaihdon piirissä ei ole huhtikuusta 2020 tähän päivään asti ollut maailmanlaajuisen pandemian johdosta yhtään nuorta. Tällainen tauko on poikkeuksellinen Lempäälän Rotaryklubin 40-vuotisessa vaihto-oppilastoiminnassa 1982-2022.

 

Vuosivaihto 

Nyt kesällä 2022 nuorisovaihto on taas käynnistymässä. Syksymmällä Otso Miettinen lähtee vajaaksii vuodeksi USA:n väkiluvultaan Suomen kokoisen pohjoisen Wisconsinin osavaltion pääkaupungin Milwaukeen esikaupunkeihin ja hänen ”vastakappaleensa” Gustavo da Silva Reichelt saapuu Lempäälään vajaaksi vuodeksi Brasilian eteläisimmän osavaltion Rio Grande do Sulin pääkaupungista, 1.5 miljoonan asukkaan Porto Alegresta.

Vuosivaihdon hyvänä puolena pidetään sitä, että vuoden tutustuminen vieraaseen maahan ja asuminen siellä useassa (useimmiten 3-4:ssä) perheessä on aikuistumisen, itsenäistymisen, kansainvälistymisen, kielitaidon, sopeutumiskyvyn ja uusien elämysten sekä ystävien todellinen tehokuuri. Vuosivaihdon huonona puolena pidetään pitkää poissaoloa kotoa ja ystävien parista. Tätä koti-ikävää on nykyaikainen tekniikka huomattavasti lieventänyt.

Kesävaihto

Halukkaita kesävaihtoon 2022 ei ole ollut. Kun Suomesta yleensä on lähdetty kesäkuun puolivälissä, niin määräys vaihtojen alkamisesta aikaisintaan 1.7.2022 oli esteenä. Kesällä 2023 olemme toivottavasti taas normaalissa aikataulussa. Viimeksi kesällä 2018 Maria Jokinen oli 6 viikkoa Brasilian Sao Paolon lähellä olevassa Avaréssa. Hänen ”vastakappaleensa” Maria Do Val Rodrigues oli Suomessa kesälomallaan jouluhelmikuussa 2018-19 osallistuen rotaryklubin joukkueessa - tiukassa tammipakkasessa - 24 tunnin viestihiihtoon.

Kesävaihdon hyvänä puolena pidetään sitä, että toisen asteen opintoihin ei tule viivytyksiä, kun aina oma vierailu ja pääasiassa vastavierailijan emännöinti/isännöintikin tapahtuvat koulujen loma-aikoina. Vuosivaihdosta poiketen kesävaihto tapahtuu kahden eri perheen välillä ns. vuoroin vieraissa -periaatteella - ja siinä koko perhe pääsee/joutuu luomaan uusia kansainvälisiä kontakteja.

Leirivaihto

Leirivaihto ei ole kiinnostanut hakijoita muutamaan vuoteen. On jo 5 vuotta siitä, kun Lempäälän Rotaryklubi toteutti piirin 1390 kesäleirin Lempäälässä 4.-16.7.2017 markkinointinimellä Music on the Lakeside. Leirivaihdon tyyliin sen ensimmäisellä viikolla 4.-9.7. oli teema (lyömäsoitinmusiikki) ja kansainvälinen leirimajoitus (Lempäälän Luontaiskylpylä). Kaikkiaan 12 eri maata edustaneet 15 leiriläistä esiintyivät la 8.7.2017 Lempäälä Soi -tapahtuman konsertissa vanhalla lukiolla ja la 15.7.2017 Kuokkalankosken markkinoilla.

Leirivaihdossa ollaan yleensä kaksi viikkoa, joista toinen leirimajoituksessa ja toinen perheessä. Leirin koko maksimissaan on n. 20 nuorta, ja sillä on likipitäen aina joku teema, joka helpottaa itselle sopivan leirin valitsemista. Toinen valintaperuste on leirin käyttökieli. Useimmiten se on englanti, mutta muillakin kielillä pyöriviä leirejä löytyy.

 

Jos olet kiinnostunut suuresta seikkailusta 2023...

Tarkemmin näistä leirivaihto, kesävaihto ja vuosivaihtokuvioista kerrotaan rotareiden nuorisovaihdon sivuilla (www.rye.fi). Kuokkalankosken markkinoiden rotareiden infopisteessä on jaossa lisäinfoa, ja markkinoilla on klo 13.45-14 esiintymisvuorossa vaihto-oppilaita.  

Tervetuloa keskustelemaan ja kyselemään!

Kaikki vuotta 2023 koskevat alustavat hakemukset johonkin em. vaihtoon pitää toimittaa Lempäälän Rotaryklubiin (nuorisovaihtoasiamiehelle) viimeistään syyskuussa 2022. Järjestämme lokakuussa hakijoiden haastatteluja ja valitsemme lähtijät, jotka vielä tsekkaa edustuskelpoisuuden osalta rotarypiirimme marraskuun alkupuolella. Näin valittujen henkilötiedot ja kohdetoiveet toimitetaan Suomen Rotaryn organisaatioon marraskuun lopulla. Joulukuussa lähtijät joutuvat täyttämään pääasiassa sähköisesti kansainvälisen Rotary-järjestön varsinaiset - englanninkieliset jvaihtoasiakirjat, joihin liitetään myös esseitä, koulu- ja lääkärintodistuksia, valokuvia, jne.

Ja siitä se Suuri Seikkailu 2023 alkaa...

 

Jorma Kunnas

nuorisovaihtoasiamies
Lempäälän Rotaryklubi
jormakunnas9@gmail.com
050-535 2711
Sitarinkuja 6
37500 Lempäälä